Posted in Books, Essays

“Стопанката на господ” от Розмари Де Мео

Мисля, че всеки българин извън родината има нужда да прочете това чудо неземно, българско!

Не си спомням кога за последно една книга ме е разревавала толкова много, на всяка страница, и всяка страница все повече – ама то и не е едно такова тъжно плачене, а малко засрамено от себе си, от това че сме я забравили, ама знаем, че тя винаги е там за нас и винаги ни чака с отворени обятия.

Тази книга не идва при всеки и когато дойде, си има причина за това и изобщо не е случайно! На мен ми дойде, защото мама знаеше, че ми е много мъчно по чубжината и имах нужда от една дружка. От нещо, което да ми напомни, че колкото и да и се сърдим, колкото и да ни разочарова, у нас винаги си е най-топло, най-уютно, най-вкусно и най-хубаво.

Плаках, защото бях забравила колко много я обичам. Плаках, защото си мислех, че тя ме беше забравила. Плаках, защото много, много ми липсва. Плаках, защото всъщност аз много я обичам, а тя много ме нарани, и аз не и простих. Плаках, защото не мога вече и трябваше да и простя. Плаках, защото разбрах, че и тя много ме обича и ми е простила.

Но изпод всичките тези сълзи, започнах да чувствам едно такова, топличко, една топлинка от вътре, която започна да ме прави по-щастлива, по-добричка и по-мила. Започнах за се сещам колко хубави мигове имам с нея. Колко е красива, колко е дива и колко е свободна. Ах, каква е самодива!

Стопанката на господ, имам чувството, че беше баба ми, която наскоро загубих. С която не можах да се сбогувам. Много ми беше мъчно. Може би и точно заради това най-много. Защото аз видях баба в нея и можехме още веднъж да си поговорим, да се посмеем и поплачем за еднин последен път заедно.

Всеки има да научи по нещо за себе си и за родината от стопанката. Всеки има да си спомни по нещо от стопанката. А от господ – имаме само да слушаме. Той е най-тихият, а има най-много да ни научи. Само ако го послушаме и му позволим, разбира се!


Книгата на Розмари Де Мео можете да си поръчате от тук – http://narichane.com/. Ама само оттук! Защото книгата е специална, и много свещена. И защото трябва да се потрудиш да я имаш, че да я оцениш истински накрая!

Author:

Social media hipster.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s